Arbodienst '21-30- bannermin

Welkom op dearbodienst.nl

Loop een dagje mee met Shammai, Adviseur Arbeid en Gezondheid bij de Arbodienst

“Bijna een jaar later kan ik zeggen dat ik heb gevonden wat ik zocht. Dat gun ik anderen ook!”

Shammai - Adviseur De ArbodienstMijn naam is Shammai Martis en sinds maart 2021 ben ik Adviseur Arbeid & Gezondheid bij De Arbodienst. Tijdens mijn studententijd heb ik verschillende bijbanen gehad, maar één thema vond ik het meest belangrijk: ‘werkgeluk’. Zeker gezien we een groot deel van onze dag besteden op het werk. Dit inspireerde mij uiteindelijk om opzoek te gaan naar een baan waarin ik andere mensen kon helpen bij het werkgeluk: gelukkig en gezond zijn in hun werk. Na een grondige zoektocht naar die droombaan klopte ik aan bij De Arbodienst.

Mijn verwachting van De Arbodienst was een organisatie met pit - waar er in tegenstelling tot andere arbodiensten - veel ruimte was voor je eigen werkwijze en ideeën, een divers team én een mensgerichte dienstverlening. Bijna een jaar later kan ik zeggen dat ik heb gevonden wat ik zocht en dat gun ik anderen ook!

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan!”

Mijn eerste werkdag bij De Arbodienst was anders dan anders. In plaats van een duf voorstelrondje en de standaard rondleiding mocht ik mijn start zelf vormgeven. In de online omgeving kon ik mijn nieuwe collega’s opzoeken en benaderen voor een meeloopdag. Samen met andere startende adviseurs volgde ik verschillende trainingen die me klaarstoomde voor het adviseurschap. Het leuke daarvan was dat ik snel veel collega’s leerde kennen. Na twee weken kreeg ik mijn eerste klant toegewezen en kon het echte werk beginnen. Sneller dan ik zelf voor ogen had en dacht dat ik er klaar voor was. Het was erg spannend, maar het motto van een adviseur bij De Arbodienst luidt ‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’’! Kom maar op dan!

Een uniek kijkje achter de schermen bij organisaties

Als Adviseur Arbeid & Gezondheid is eigenlijk geen enkele dag hetzelfde. Terwijl ik met mijn thee de ochtend start en mijn agenda bekijk, word ik altijd direct enthousiast voor wat de dag mij gaat brengen. Een dag kan bijvoorbeeld bestaan uit een verzuimgesprek in het centrum van Den Haag, overleg met het team, lunch met een collega en een winkelbezoek bij een nieuwe klant.

Casemanagement is maar een klein deel van mijn werk. Ik zorg ervoor dat dossiers waterdicht zijn, dat ik medewerkers op tijd in plan voor een spreekuur bij een (bedrijfs)arts én dat al het papierwerk gereed is voor het UWV. Maar dat is het minst spannende deel. Het belangrijkste vindt namelijk niet plaats achter mijn laptop, maar op de werkvloer. Gedurende de week kom ik op veel verschillende plekken en krijg ik een uniek kijkje achter de schermen. Mijn klanten verschillen van retail tot het onderwijs en van zorginstellingen tot kippenslachterijen. Door aanwezig en zichtbaar te zijn bij klanten raken mensen niet alleen vertrouwd met mij, maar beleef ik ook direct hoe de bedrijfscultuur is, zie ik in welke omgeving er gewerkt wordt en hoe mensen met elkaar omgaan. Ik stap letterlijk in de wereld van de medewerkers en kan daardoor signalen opvangen en de juiste hulp bieden. De hulp die ik als adviseur bied, neemt daardoor veel verschillende vormen aan. Ik ga in gesprek met medewerkers die vastlopen in de re-integratie, coach leidinggevenden zodat zij op de juiste manier gesprekken kunnen voeren én spar op strategisch niveau met HR over zaken die beter kunnen binnen de organisatie. Ook maak ik geregeld een preventief praatje met medewerkers om te kijken of zij nog wel lekker in hun vel en op het werk zitten. Want, voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen!

Achter weerstand schuilen vaak andere emoties

In de rol van Adviseur Arbeid & Gezondheid kijk je vooral naar het verhaal achter het gedrag rondom verzuim. Dat is veel interessanter dan wanneer iemand een gekneusde teen of een griepje heeft. Je leert vooral dat achter weerstand andere emoties schuilgaan en zodra je daar ruimte voor maakt, bereik je de medewerkers het beste. Het helpt dat je een neutrale positie hebt en dat wij niet werken met targets of geheime agenda’s. Ik stimuleer medewerkers om controle te nemen over hun eigen herstelproces en werkgevers om verantwoordelijkheid te nemen voor het (arbeids)verzuim. Je geeft als adviseur eerlijk terug wat je ziet of van een situatie vindt, daar vragen ze immers om!

Gelukkig doe je het niet alleen, maar samen met jouw inzetbaarheidsteam dat bestaat uit andere Adviseurs Arbeid & Gezondheid uit jouw de regio en de medische professionals zoals arboverpleegkundigen, bedrijfsartsen en praktijkondersteuners van de bedrijfsarts. Door onze krachten te bundelen leren we niet alleen ontzettend veel van elkaars expertises, maar krijgen we verzuimende medewerkers weer op een duurzame wijze, op het juiste pad. Het komt wel eens voor dat er een gesprek gevoerd moet worden dat ik zelf spannend vind. In dat geval kan ik de casus altijd bespreken tijdens de wekelijkse casusbesprekingen met het team. En als ik even wil oefenen kan ik ook mijn collega’s van het trainingslabel OffCourse aan de mouw trekken om het gesprek met mij voor te bereiden.

Je bent nooit uitgeleerd

Omdat je continue bezig bent met gedrag, het coachen en het ondersteunen van anderen moet je blijven ontwikkelen. Deze ontwikkeling bespreek ik regelmatig met verschillende teammanagers, klantmanagers of andere collega’s tijdens de intervisie momenten. Perfect doe je het nooit en dat wordt gelukkig ook niet van mij verwacht. Wat wel wordt verwacht, is dat je jezelf blijft uitdagen en hongerig blijft om te leren. Het hele jaar door worden er verschillende trainingen gegeven over bijvoorbeeld timemanagement of gesprekstechnieken. Zo houd je je kennis up to date. In de functie als Adviseur Arbeid en Gezondheid moet je veel ballen hoog houden en zelfstandig kunnen functioneren. Doordat je veel op pad bent, een eigen caseload hebt en je eigen agenda beheert, heb je veel verantwoordelijkheid, maar daarmee ook een hoop vrijheid om het werk in te delen zoals voor jou het beste werkt! Het klinkt soms wat solistisch en dat is het ook als je dat wilt, maar als je zoals ik een gezelligheidsdier bent kun je prima vertoeven op een van de mooie regiokantoren die verspreid liggen door het hele land. Wanneer ik niet thuis werk of bij klanten op locatie ben, zoek ik mijn collega’s op om samen te werken, te lunchen of te borrelen op de vrijdagmiddag! Werken als adviseur Arbeid en Gezondheid, dat blijf ik voorlopig nog wel doen!  

Wil je net als Shammai werken als Adviseur Arbeid en Gezondheid bij de Arbodienst? Schrijf je in voor De Arbodienst Talentdagen en kom erachter of het vak en De Arbodienst bij jou past! 

Schrijf je nu in voor De Arbodienst Talentdagen

Het Laatste Nieuws