Argo Advies t2-62

Welkom op dearbodienst.nl

Voorkomen is beter dan verzuimen

Heeft u al eens meegemaakt dat een medewerker uitviel wegens ziekte, waarop de reactie van een collega was: “ja, dit zag ik wel aankomen”? Een typisch voorbeeld van een organisatie waar nog volop kansen liggen op het gebied van preventie en vitaliteit. Preventie is immers de meest effectieve manier om verzuimreductie en medewerkerstevredenheid te creëren. 

Aandacht voor preventie 

Vaak kunt u (langdurig) arbeidsverzuim zien aankomen. Zo is het te herkennen in het verzuimpatroon of aan veranderingen in het gedrag van de medewerker: hij of zij is minder vrolijk en energiek, de prestaties blijven achter en hij of zij meldt zich net wat vaker kortdurend ziek. Sommige medewerkers laten zelfs al een langere periode klachten doorschemeren aan hun collega’s en leidinggevenden. Inspelen op deze signalen is essentieel: een medewerker die signalen vertoont die vervolgens niet worden opgepakt, loopt met zijn of haar ziel onder de arm en voelt zich niet gehoord en gezien. De relatie repareren kost dan enorm veel tijd en moeite. Betrokkenheid en oprechte interesse in de medewerkers is dus de norm; het bespreekbaar maken van signalen is de volgende stap. 

Aandacht voor vitaliteit 

Wie lekker in zijn vel zit, gaat sneller met plezier naar zijn werk. En wie plezier heeft in zijn werk, voelt zich lekkerder. Of je je goed voelt, is afhankelijk van verschillende factoren: eet je gezond? Sport je genoeg? Is je leven in balans? Voel je je nog op je plek in je huidige functie? Word je voldoende uitgedaagd? Door actief het gesprek aan te gaan met medewerkers over gezondheid en levensstijl, krijgen werkgevers een goed beeld van wat de medewerker nodig heeft om fit en vitaal te blijven en waar hij of zij behoefte aan heeft. Hierdoor zal de medewerker ervaren dat hij/zij zelf de touwtjes in handen heeft en de regie heeft over zijn of haar eigen vitaliteit. 

Kortom: 

Aandacht voor preventie gaat dus verder dan alleen 'reageren op signalen', maar aandacht voor ontwikkeling, werkgeluk, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Verzuim aan de voorzijde aanpakken zorgt voor bevlogen medewerkers in een vitale en toekomstbestendige organisatie. Het effect: meer werkplezier en een hogere duurzame arbeidsproductiviteit. Dit leidt tot minder verzuim in de organisatie. Een win-win-situatie!

Wat kunnen wij voor u betekenen? 

Wilt u meer weten over preventie en vitaliteit en wat wij hierin voor uw organisatie kunnen betekenen? 

Neem dan een kijkje bij onze diensten 'Preventie en Vitaliteit'.