Arbodienst '21-12-min

Welkom op dearbodienst.nl

Verlof, verlof en nog eens verlof; welke redenen zijn er?

De zomervakantie is in volle gang en veel medewerkers gaan met vakantieverlof. Vaak is dit al maanden geleden afgestemd met de leidinggevende en collega’s. Maar wat als het niet om een vakantie of weekendje weg gaat? De ervaring leert dat de mogelijkheid van verlof dan veelal onbesproken blijft. Toch zijn er legio andere redenen om, al dan niet tijdig, verlof te bespreken.

Redenen voor verlof

Er kunnen veel ingrijpende gebeurtenissen voorkomen in het leven van een medewerker, zowel positief als negatief. Denk aan een huwelijk, verhuizing, zorg voor een dierbare of oplopende spanning in een relatie. Gebeurtenissen die soms veel van medewerkers vragen en niet altijd te combineren zijn met werk en de dagelijkse gang van zaken thuis.

Deze gebeurtenissen zijn meestal wel onderwerp van gesprek tijdens overleggen of tijdens de lunch. Er worden tips en goede adressen uitgewisseld, maar we staan onvoldoende stil bij wat de impact op iemand welzijn is tijdens zo’n periode. En juist daar zit de sleutel tot preventie van verzuim. Door het gesprek met de medewerker aan te gaan over wat bijvoorbeeld een verhuizing of spanning binnen een relatie voor de medewerker betekent, krijg je ook een beeld van waar de behoefte ligt. En dat is niet altijd het telefoonnummer van een goed verhuisbedrijf of wat ons zelf geholpen heeft in een moeilijke periode. Juist de aandacht en goed luisteren kan helpen de werkelijke wens van een medewerker zichtbaar te maken.  Zo kan verzuim worden voorkomen.

Balans behouden

We kennen de gebruikelijke verlofregelingen zoals zorgverlof, ouderschapsverlof en rouwverlof. Maar een aanvullend gedeeltelijk of volledig verlof kan medewerkers de ruimte bieden die ze nodig hebben om in een drukke, belastende periode in balans te blijven.

Een tijdelijke aanpassing in het werk kan ook helpen. Denk aan de mogelijkheid tot thuiswerken of tijdelijk werkzaamheden verrichten met een lagere werkdruk. Voor de werkgever en de collega’s kan het een kleine moeite zijn en voor de medewerker een goede oplossing waarbij geen sprake is van verzuim.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de aanpak van De Arbodienst richting verzuim? Ga dan naar onze website voor meer informatie. Wij bieden ook diverse trainingen aan om medewerkers beter te ondersteunen te bieden. Deze trainingen worden gegeven in samenwerking met zusterlabel OffCourse.

Het Laatste Nieuws