Argo Advies t2-8

Welkom op dearbodienst.nl

Huisarts Chantal maakte de stap naar bedrijfsgeneeskunde

“Nu heb ik het over de dingen waar het over zou móeten gaan”

Je bent (bijna) afgestudeerd arts, of misschien werk je al in een ziekenhuis, psychiatrie of als huisarts. Het kan zijn dat je naar iets meer zoekt, een andere uitdaging of verdieping in een specifiek onderwerp. Chantal van Snippenburg was huisarts, maar maakte de overstap naar de bedrijfsgeneeskunde. Zij vertelt waarom zij die switch heeft gemaakt en hoe zij het ervaart.

Voldoening

“Ik merkte dat ik als huisarts, hoewel ik het een maatschappelijk belangrijk vak vind, weinig voldoening uit mijn dagen haalde. Het leukste vond ik de psychische klachten aan het einde van het spreekuur waar ik meer tijd voor kon nemen. Dan had ik het gevoel dat ik een écht gesprek kon hebben, en de zaken kon aankaarten waarvan ik dacht dat het in het belang van de patiënt zou zijn om te benoemen.”

Het échte gesprek hebben leidde ertoe dat Chantal op zoek ging naar een uitdaging in een andere richting waarbij het gesprek centraal stond, maar waar ze natuurlijk ook nog haar kennis en kunde kon toepassen. Dit vond zij in de bedrijfsgeneeskunde. Chantal: “Nu haal ik veel meer voldoening uit mijn dagen. Ik heb het gevoel dat ik het heb over die dingen waar ik van vind dat het ook zou móeten gaan. Bovendien is langdurig verzuim een teken van zwaardere medische problematiek (psychisch of fysiek), in de huisartsenpraktijk was dat vaak anders. Ik vind het een uitdaging om hier in het re-integratieadvies goed bij aan te sluiten. Ook vind ik het een feest om alle factoren die meespelen in de re-integratie te analyseren en hierin te adviseren. Je bent niet alleen reactief maar ook constructief bezig.”

De overstap van huisarts- naar bedrijfsgeneeskunde gaf Chantal veel rust, de werk-privé balans is een stuk beter: “Hoewel ik nu minstens zoveel uren draai als ik als huisarts deed, is het gevoelsmatig een wereld van verschil. De logistieke stress is verdwenen doordat ik zelf invloed heb op de manier waarop ik mijn tijd indeel. Dit betekent dat ik altijd op tijd kan afsluiten om de kinderen op te halen, en alles wat ik niet af krijg op een later tijdstip kan afmaken.”

Waarom De Arbodienst?

“Toen ik erover uit was dat de bedrijfsgeneeskunde waarschijnlijk hartstikke goed bij mij zou passen, ben ik me gaan oriënteren op de verschillende arbodiensten. En dat is nog niet zo makkelijk, want er zijn een heleboel arbodiensten en ik vond het soms lastig om de verschillen concreet te maken. Ik zit bij De Arbodienst ontzettend op mijn plek. De sfeer onder collega’s is top en je werkt veel met elkaar samen.”

Zo ook met de Adviseur Arbeid en Gezondheid. Zij nemen werk en management gerelateerde problemen weg en proberen te ‘demedicaliseren’ waar kan. Chantal: “Hierdoor kan ik mij focussen op de ingewikkelde en medische casussen. Ondanks dat de leercurve in het begin steil en uitdagend is, haal ik veel voldoening uit het werk.

Ik heb het gevoel dat ik veel geluk heb gehad: wat ik vakinhoudelijk het leukst vind om te doen, komt ook nog samen met andere factoren; samenwerken met collega’s, regie over de inhoud van je dag, waardoor ik nóg meer werkplezier ervaar!”

In de media

Vanwege de passie voor het vak is Chantal geïnterviewd door nu.nl in de rubriek ‘Wat doe jij eigenlijk’? Volgens haar heerst er in de artsenwereld onterecht het idee dat cliënten van een bedrijfsarts medewerkers zijn die simpelweg ‘niet willen werken’. De meeste mensen zijn erg gemotiveerd om te werken en halen er plezier en waarde uit. Maar ik heb weleens meegemaakt dat ik jonge werknemers ontmoette die lange tijd ernstige gezondheidsklachten claimen, maar dat diegene fysiek en mentaal fitter bleek te zijn dan ikzelf." Om verzuimproblemen op te lossen én te voorkomen hebben we volgens haar een heel andere, mensgerichte aanpak nodig. "Werknemers zijn emotioneel verbonden met het werk. Als werkgever moet je het verzuim niet enkel functioneel benaderen."

Lees hier het volledige artikel

Aan de slag in de bedrijfsgeneeskunde

Wil jij net als Chantal de overstap maken naar bedrijfsgeneeskunde of ben je (bedrijfs)arts en opzoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s die met lef en enthousiasme de bedrijfsgeneeskunde in (willen) gaan!

Het Laatste Nieuws