Paradigma - Argo-59

Welkom op dearbodienst.nl

Internationaal producent Niacet over RI&E van De Arbodienst

Tijd besparen? Geef de RI&E volledig uit handen

De RI&E is een wettelijk verplicht onderdeel voor organisaties om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen. De Arbodienst kan deze voor u toetsen, of wanneer uw organisatie zelf niet de capaciteit of expertise in huis om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit te voeren, dan kan De Arbodienst dit volledig uit handen nemen. Dat laatste doen we, naast de diensten op het gebied van verzuim en vitaliteit, ook voor Niacet, een internationaal producent in zouten voor de farmaceutische industrie. We spraken Corre Slothouber, Safety Officer bij Niacet, over de samenwerking met De Arbodienst.

Corre is zeker niet onbekend op het gebied van veiligheid en RI&E. Binnen de organisatie is hij de specialist op het gebied van veiligheid: “Als Safety Officer en Preventiemedewerker ben ik het aanspreekpunt voor veiligheid in de gehele organisatie. Van veilig werken in het veld, denk aan veilig gebruik van machines, tot geluidsoverlast op het kantoor. Alle veiligheidsvraagstukken komen bij mij uit en ik ga op zoek naar de juiste oplossing. Ik geef ook trainingen en initieer de veiligheidsstudies.”

Vanaf de start betrokken bij het RI&E proces

Voorheen voerde Corre zelf de RI&E uit, en Ed Mijnders van De Arbodienst toetste deze vervolgens. Inmiddels neemt Ed namens De Arbodienst het hele proces uit handen. Corre: “Het voordeel hiervan is dat iemand gelijk vanaf de start meegaat in het proces. Ed is bekend met onze organisatie en onze fabrieken. Zo kost het beide partijen veel minder tijd. Wat ook een groot voordeel is, is dat je sterker staat binnen de organisatie. Ik werk 31 jaar voor Niacet. Ik heb daardoor heel veel kennis opgedaan, maar de andere kant ervan is dat ik sommige punten misschien normaal ga vinden. Of niet meer herken, omdat ik er dagelijks werk. Daarom vind ik het fijn als er iemand van buitenaf meekijkt. Iemand met een frisse blik op het geheel, die ook bij andere organisaties komt en daardoor ook tips kan geven hoe het beter kan. Daarnaast is het waardevol dat je kunt sparren met iemand, zeker als hij ook ervaring heeft bij andere organisaties.”

Risico’s op de werkvloer

Aan welke risico’s moet je denken bij een producent als Niacet? Corre: “Alle installaties zijn heel goed beveiligd, daar is niet eens het grootste risico vandaan. De grootste risico’s in onze organisatie zitten in het werken met (chemische) stoffen, het gebruik van heftrucks en de werkbezoeken van externe partners. Voor alle gevallen geldt dat als je hier goed mee te werk gaat, het risico beperkt wordt. En dat is natuurlijk het doel. Maar ook spelen er fysieke risico’s, zoals het tillen van zware zakken kan een flinke belasting zijn. Ik signaleer dergelijke risico’s en als ik in dit geval iets wil weten over arbeidsbelasting dan verwijs ik door naar een specialist, bijvoorbeeld de arbeidshygiënist van De Arbodienst. Tevens doen we zelf een aantal onderzoeken en metingen, naar bijvoorbeeld geluid of stoffen in de lucht, maar daarbovenop laten we een verdiept onderzoek uitvoeren als de waarden hoger zijn. Op de RI&E volgt dan ook een verdiepende RI&E.”

Safety first!

“Met chemische stoffen werken is natuurlijk anders dan met behanglijm een behangetje op de muur plakken. Er mag geen vervuiling in de producten komen bijvoorbeeld. We hebben jaarlijks ruim 1000 externe mensen binnen het bedrijf, denk aan technici en elektriciens. Daarom hebben we een safety programma voor alle externe partners die bij ons werken, voor farmaceutische industrie mag geen vervuiling in de producten komen. We geven daarom ook een interne training, om iedereen op de hoogte te stellen van regels en we toetsen deze ook.”

Niacet en De Arbodienst werken niet alleen samen voor de RI&E, maar ook op het gebied van arbeidsverzuim en vitaliteit. Corre: “Daarnaast denkt De Arbodienst niet alleen mee op deze gebieden, maar ook als ik vragen heb rondom COVID-19 kan ik terecht. We wisselen heel gemakkelijk informatie met elkaar uit, ook als ik een oplossing heb voor een bepaald probleem koppel ik dat terug, zodat De Arbodienst dit ook bij andere klanten weer kan toepassen!”

“Deze RI&E is efficiënt, overzichtelijk en direct toe te passen”

“We hebben hiervoor bij een andere arbodienst gezeten, en ik vind de RI&E’s van De Arbodienst veel praktischer om te gebruiken. Je kunt in een RI&E heel veel opschrijven, maar het moet wel werkbaar blijven. Dit werkt eenvoudiger: we pakken alle grote dingen eruit, prioriteren en als dat staat gaan we naar de vervolgstap.”

Wat verwacht je van een arbodienst?

“Ik verwacht een prettige samenwerking, op de manier zoals dat nu ook gaat. Ook de betrokkenheid, zoals ik aangaf bij de start van de RI&E bijvoorbeeld, werkt fijn. Daardoor kun je snel schakelen, dat vind ik heel belangrijk. Ook als mensen problemen aangeven binnen de organisatie en ik heb zelf het antwoord niet heb of het is in verband met een wettelijk kader dan wil ik ook snel graag die terugkoppeling geven binnen de organisatie. Gelukkig kan ik snel terecht en heb ik vaak dezelfde dag nog antwoord. Dat werkt heel prettig!”

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de RI&E of wilt u een offerte opvragen? Neem dan contact op met De Arbodienst. Wij helpen u vraag verder en maken voor u een passend RI&E voorstel.

Het Laatste Nieuws