Arbodienst '21-41-min

Welkom op dearbodienst.nl

Ga ongemakkelijke momenten niet uit de weg

Dag van de ongemakkelijke momenten

Morgen, 18 maart 2022, is het ongemakkelijke momenten dag. Een dag die in het teken staat van allerlei ongemakkelijke momenten die iedereen in zijn of haar leven wel eens ervaart. Een dag om deze ongemakkelijke momenten samen te vieren en samen te kunnen lachen om elkaars ongemakkelijke verhalen. Het is ook een moment om u te realiseren dat ongemakkelijke momenten nu eenmaal bij het leven horen, en dat iedereen wel één of meerdere anekdotes heeft over ongemakkelijke momenten.

Ongemak op de werkvloer

Daar waar mensen zijn, zijn ook ongemakkelijke situaties. Zo ook op de werkvloer. Ongemakkelijke situaties zorgen vaak voor onzekerheid bij veel mensen, en de een kan beter met deze onzekerheid omgaan dan de ander. Uit professionaliteit en sociaal wenselijk gedrag zijn we eerder geneigd deze ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan. Echter heeft dat toch vaak tot gevolg dat u mogelijke kansen of doelen aan u voorbij laat gaan.

Als leidinggevende kunt u geheid in ongemakkelijke situaties terecht komen samen met een collega of een medewerker. Laat de onzekerheid dan niet de overhand nemen, maar benoem dat het ongemakkelijk voelt. Vaak kunnen jullie er dan samen om lachen.

Mocht u op weg zijn naar een mogelijk ongemakkelijke of vervelende situatie, dan helpt het om van tevoren te benoemen dat het ongemakkelijk kan gaan zijn. Op deze manier is uw gesprekspartner ook voorbereid en valt de ongemakkelijkheid eigenlijk altijd wel mee. Verder is het belangrijk om tijdens ongemakkelijke momenten open en eerlijk te blijven communiceren, wees zo vriendelijk als u kan zijn, en als het erop aankomt zeg dan duidelijk en zonder omwegen wat u te zeggen hebt.

Lachen om uw eigen ongemak

De Britse filosoof Alain de Botton zegt het volgende over ongemakkelijke momenten: “Als we ons niet regelmatig flink generen voor de persoon die we zijn, dan is de reis naar zelfkennis nog niet begonnen.” Het ervaren van ongemakkelijke momenten, u daarvoor schamen en het verwerken van dit soort momenten heeft ook nut. U leert uzelf beter kennen, maakt persoonlijke groei door en durft voluit te gaan leven.

Ga deze ongemakkelijke momenten niet uit de weg, omarm ze, leer ervan en lach erom!

Beter communiceren

Wilt u ongemakkelijke of vervelende gespreken gemakkelijker maken? Geen zorgen, dat kan! Onze diverse trainingen zijn erop gericht om uw communicatietechnieken en -vaardigheden te verbeteren zodat u beter uit de voeten kunt in iedere situatie.

Het Laatste Nieuws