Argo Advies t2-72-2

Welkom op dearbodienst.nl

Al uw medewerkers duurzaam inzetbaar houden

Vergrijzing op de werkvloer; een kans of een bedreiging?

Welke effecten de vergrijzing op de samenleving heeft, is bekend. Maar dat dit ook terug te zien is op de werkvloer, daar staan we minder bij stil. Het leeftijdsverschil op de werkvloer is groter dan ooit door het toenemende aantal oudere medewerkers. Hoe kunt u daar het meeste uit halen?

Een productieve werkvloer hoeft zeker niet uit alleen maar jonge mensen te bestaan. Uit onderzoek van SD Worx komt naar voren dat juist de organisaties met een grotere variatie aan leeftijden productiever zijn dan gemiddeld. De reden: een vlotte uitwisseling van kennis en ervaring zorgt juist voor efficiëntie op de werkvloer. En het bevordert ook nog eens de creativiteit en snellere besluitvorming.

Wissel kennis en ervaring uit

Het gaat hier wel om een variatie, en niet om een groot verschil in leeftijd tussen bijvoorbeeld twee of drie leeftijdsgroepen. In dat laatste geval kan het namelijk de efficiëntie tegengaan doordat waardes, gewoontes en meningen te verschillend zijn. Als een leeftijdsgroep in de minderheid is kan deze minder aansluiting voelen, of ontstaat er een ‘wij-zij’ gevoel. Dit komt de cultuur, werksfeer en samenwerking niet ten goede.

Door de vergrijzing is de toenemende variatie in leeftijden in organisaties onvermijdelijk. Belangrijk is dus om een goede mix van diverse leeftijden op de vloer te hebben. Seniors kunnen juniors meenemen in hun ervaringen, en de juniors kunnen daarentegen de nieuwste kennis uitwisselen. Zo kan een mooie wisselwerking ontstaan.

Oudere medewerkers duurzaam inzetbaar

Als werkgever weet u hoe waardevol uw oudere medewerkers zijn en u wilt deze medewerkers graag binnen de organisatie houden. De oudere medewerkers ervaren over het algemeen het meeste last van een groot leeftijdsverschil. Zij geloven dat, naarmate zij ouder worden, kansen binnen de organisatie voor hen afnemen en zij eerder overbodig worden dan de jongere medewerkers. De kans bestaat dat de oudere medewerker naar mogelijkheden buiten de organisatie gaat kijken, iets wat u wilt voorkomen. Blijf daarom ook met oudere medewerkers in gesprek over bijvoorbeeld mogelijkheden binnen de organisatie om voldoende uitdaging te behouden in de werkzaamheden. Zodat ook de oudere medewerker duurzaam inzetbaar blijft!

Meer weten?

Wilt u weten hoe u oudere medewerkers duurzaam inzetbaar houdt? Onze Adviseurs Arbeid en Gezondheid helpen u graag! Neem contact met ons op via 088 031 32 00 of stuur een e-mail naar servicedesk@dearbodienst.nl.

Het Laatste Nieuws