Argo Advies t2-50

Welkom op dearbodienst.nl

Wat zijn uw verzuimdoelen voor 2021 en hoe gaat u ze behalen?

Het verlagen van het verzuim binnen uw organisatie. Een mooi doel voor het nieuwe jaar.  Maar hoe pakt u dat aan?

Een aantal weken geleden werd het duidelijk dat het arbeidsverzuim van het afgelopen jaar sinds 2003 niet meer zo hoog is geweest. Volgens het CBS lag het gemiddelde verzuimcijfer in het laatste kwartaal van 2020 op 4.4% tegenover 4% van het laatste kwartaal in 2019. Het reduceren van de verzuimcijfers is dus niet ‘zo gezegd, zo gedaan’. Begin daarom bij het basis en stel realistische doelen. En De Arbodienst helpt u graag!

Inzicht in verzuim

Wat we vaak zien is dat organisaties en leidinggevende roepen dat het verzuim omlaag moet, om daarna lukraak interventies in te zetten in de hoop dat dit het gewenste effect zal hebben. Echter, deze acties leiden over het algemeen niet tot een structurele daling in het verzuim. Maar waar begint u dan? Zonder inzicht in de huidige situatie en het huidige verzuim weet u natuurlijk ook niet waar u moet beginnen. Dit is dan ook de eerste stap.  Neem  een duik in de huidige verzuimstatistieken en die van de afgelopen jaren om deze informatie boven water te krijgen. Hoe hoog zijn uw verzuimcijfers de afgelopen jaren geweest en wat is de standaard (benchmark) in uw sector? Kijk vervolgens naar het verzuim binnen de organisatie: heeft u veel kortdurend of juist langdurig verzuim? Zijn er frequent verzuimers?  En in welke leeftijdscategorie zit het meeste verzuim?

Bent u klant van De Arbodienst, dan uw Adviseur Arbeid en Gezondheid is de perfecte partner om wegwijs te worden in deze informatie. Op basis hiervan kunt u doelen gaan stellen voor het aankomende jaar.

Maak concrete plannen

Net zoals de meeste zaken in het leven, gaat een daling in het verzuim niet vanzelf. Het vraagt om tijd en energie, van de organisatie en van de mensen in de organisatie. Te vaak blijven de plannen voor verzuimreductie steken op “het verzuim moet omlaag” of “we willen onder de 5% uitkomen”. Hoewel het goed is een doel voor ogen te hebben, is het belangrijker dat er acties worden uitgezet om deze doelen te behalen. Maak gebruik van de verzuimstatistieken van de afgelopen jaren en de inzichten die u eerder heeft verkregen om deze acties vorm te geven. Merkt u dat het er veel frequente verzuimers zijn binnen de organisatie, maak dan gezamenlijk met deze medewerkers een plan om aan de slag te kunnen. Het voeren van een frequent verzuim gesprek kan daarbij een goede start zijn.

Voorkomen is beter dan verzuimen

Denk bij het maken van het plan ook na over de preventie van verzuim en wat daar in de mogelijkheden zijn. Een verzuimreductie ontstaat namelijk alleen vanuit preventie en niet vanuit reactief handelen. Hoe? Door simpelweg uw core business als de leidinggevende uit te voeren, namelijk: investeren in de relatie met uw medewerkers. Vraag hoe het met uw medewerker gaat. Weet wat er speelt op de werkvloer. En sta open voor signalen die komen vanuit de medewerkers: hoort u dat iemand al een tijdje slecht slaapt of last heeft van zijn of haar rug? Ga met deze medewerkers in gesprek, spreek uw zorgen uit en bespreek de mogelijkheden om uitval te voorkomen.

De effecten hiervan op het verzuim in de organisatie zijn gigantisch, zowel op de verzuimduur als op de meldingsfrequentie. Zo zal een medewerker die zich gehoord voelt binnen de organisatie  zich minder sneller afmelden als hij of zij zich niet fit voelt of als er problemen zijn. De bekende verzuimdrempel wordt hoger en de hersteldrempel lager; de verzuimduur wordt korter!

En wilt u als leidinggevende inspelen op eventuele risico’s voor verzuim in de toekomst? Pak dan de RI&E en het PMO er nog eens bij. Wellicht dat deze onderzoeken u nog verrassende inzichten bieden…

Wij helpen u

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan een kijkje op onze website. Wij helpen u graag om de verzuimdoelen in 2021 te behalen.

Het Laatste Nieuws