Argo Advies t2-30

Welkom op dearbodienst.nl

Duurzame verandering

Praktische oplossingen voor cultuurproblemen? Dat werkt niet!

De Adviseurs Arbeid en Gezondheid komen tijdens het werk regelmatig tegen dat organisaties praktische oplossingen gebruiken voor problemen die voortkomen uit een ongezonde organisatiecultuur. Deze praktische oplossingen kosten een organisatie niet alleen tijd, geld en energie maar geven ook bijna nooit het gewenste resultaat. Veel werkgevers en leidinggevenden zijn erg oplossingsgericht: ze zien een probleem en er wordt gelijk een oplossing voor gevonden. Ook zonder dat eerst het probleem goed wordt onderzocht. Vragen zoals ‘Waar ligt de oorzaak van het probleem?’, ‘Wie zijn er betrokken bij het probleem?’ en ‘Welke mogelijke gevolgen hebben verschillende oplossingen?’ worden vaak overgeslagen.

Niet de oorzaak

Een voorbeeld hiervan is een organisatie waarbij de medewerkers veel fysiek zwaar werk uitvoeren. De combinatie van zwaarder wordend werk, ouder wordende populatie en de fysieke klachten van medewerkers baart de organisatie zorgen. Terecht! Wat er dan gebeurt, is dat leidinggevenden meteen in de oplossingsmodus schieten, zonder genoeg aandacht te geven aan het probleem en de oorzaken grondig te onderzoeken. Er worden trainingen ingekocht waarbij de medewerker wordt geleerd hoe ze hun zware werk moeten uitvoeren, er worden posters gedrukt met til instructies en de medewerkers wordt op het hart gedrukt om het zware werk eventueel met twee of drie collega’s uit te voeren in plaats van alleen.

Maar als we iets dieper ingaan op het probleem komen we oorzaken tegen die wat gecompliceerder zijn dan gebrek aan kennis van de medewerkers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de medewerkers constant worden gestuurd op het sneller uitvoeren van hun werk, wat ervoor zorgt dat medewerkers geen tijd hebben om een juiste houding aan te nemen om hun zware werk veilig uit te voeren. Of wellicht durven collega’s elkaar niet om hulp te vragen bij het zware werk, omdat dat als een teken van zwakheid wordt gezien. Zo zijn er tal van mogelijke oorzaken die vaak wat meer verstopt liggen en verweven zijn met een bepaalde organisatiecultuur.

Duurzame verandering

Wilt u deze problemen oplossen dan kunt u niet verwachten dat hier makkelijke en praktische oplossingen voor zijn. Er is een verandering nodig in de organisatie- en/of afdelingscultuur. Dit zijn geen snelle of simpele handelingen die u zomaar kunt uitvoeren, dit is een proces waar vaak meerdere maanden overheen gaan, en waar altijd aandacht voor nodig blijft. Er zijn veel theorieën over het veranderen van organisatieculturen, maar wat hierbij altijd belangrijk is, is geduld en consequent zijn. Zo behoudt u ook die positieve organisatiecultuur op lange termijn.

Meer informatie

Merkt u dat de praktische oplossingen niet helpen om een probleem op te lossen, kijk dan eens verder naar de dieper liggende oorzaken van het probleem. De Adviseur Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst kan met u meekijken naar het probleem en met u sparren over mogelijke oorzaken en oplossingen. Ga voor meer informatie over de Adviseur Arbeid en Gezondheid naar onze website en lees meer over onze dienstverlening

Het Laatste Nieuws