Argo Advies t2-72-1

Welkom op dearbodienst.nl

Verzuim en de overgang; is dit in uw organisatie bespreekbaar?

Iedereen zit wel eens minder lekker in zijn of haar vel. Bij vrouwen kan dit soms te maken hebben met vrouwspecifieke klachten. Heeft u vrouwen in dienst? Grote kans dat uw organisatie wel eens te maken heeft gehad met verzuim als gevolg hiervan. Door dit bespreekbaar te maken op de werkvloer en met de juiste begeleiding kan verzuim zoveel mogelijk worden voorkomen. Toch heerst er omtrent ziekmelding door deze klachten, bijvoorbeeld menopauze, nog een taboe. Het is tijd om daar verandering in te brengen!

De overgang

18 oktober is het Wereld Menopauze dag waarbij het doel is om bewustwording van de menopauze te vergroten. Een plek van waar deze bewustwording kan plaatsvinden is de werkvloer. 94% van de vrouwen geeft bij een ziekmelding niet aan dat het gaat om menopauze gerelateerde klachten en 60% van de vrouwen stelt dat de combinatie werk en overgang hen zwaar valt. 1 op de 10 vrouwen stelt dat zij hiervan een burn-out krijgt en 1 op de 3 vrouwen zit tegen een burn-out aan. Ondanks dat zo veel vrouwen met de overgang te maken krijgen, heerst er een taboe op het begrip. Dat is jammer. Want deze klachten leiden niet alleen tot onnodig verzuim, 8% meldt zich namelijk regelmatig kortdurend ziek, maar kunnen helaas ook leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie.

Duurzame inzetbaarheid vanaf de menopauze

Iedere levensfase geeft andere uitdagingen mee, zo ook de overgang. Een kort lontje, opvliegers, hartkloppingen, concentratieverlies, migraine. Dit is nog maar een deel van de klachten die een vrouw kan ervaren. Wanneer dit bekend is, kan er gekeken worden naar specifieke oplossingen en ondersteuning bij de levensfase van een medewerkster. Dit verhoogt de productiviteit, voorkomt uitval en heeft een positief effect op de loyaliteit. Het gaat dan niet alleen om wat uw medewerksters op het werk kunnen doen om de effecten van de klachten te kunnen verminderen, maar ook daarbuiten. Denk hierbij aan verandering in voeding, levensstijl en beweging. Hoe kan zij haar eigen leven anders inrichten, werkomstandigheden aanpassen, fit worden en fit blijven en zo meer grip krijgen op de overgang?

Maak het bespreekbaar

Doorbreek het taboe om hier over te praten. Als werkgever kunt u hier een verschil in maken wat niet alleen de medewerker zelf maar ook het team en de organisatie ten goede komt. Onze Adviseurs Arbeid & Gezondheid ondersteunen bij het bespreekbaar maken van dergelijke onderwerpen. Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur en de overgang, en de effecten hiervan op de werkvloer bespreekbaar.

Het Laatste Nieuws