Arbodienst '21-19-min

Welkom op dearbodienst.nl

Aan de slag met het oudeenbeleid

Uw ouderenbeleid begint bij uw jonge medewerkers

In de huidige situatie waar veel organisaties kampen met personeelstekorten, corona zorgt voor meer arbeidsverzuim en een vergrijzende samenleving, is het nodig om na te denken hoe u uw medewerker zo lang mogelijk gezond aan het werk kan houden. Veel organisaties hebben dan ook een ouderen beleid waarbij medewerkers de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld een half uur per dag minder te werken of vervroegd met pensioen te gaan zonder dat ze daar zelf veel voor moeten inleveren. Echter met dit soort maatregelen loop je als organisatie vaak achter de feiten aan en geeft dit niet het gewenste effect voor gezonde en duurzaam inzetbare medewerkers.

Begin vroeg

De meeste organisaties hanteren een beleid waar medewerkers aanspraak op kunnen doen als ze al dicht tegen de pensioendatum aanzitten. Echter is het dan al vaak te laat en zie je dat medewerkers in de laatste tien werkjaren frequent en langdurig in het verzuim zitten omdat ze het werk lichamelijk en/of mentaal niet meer aankunnen. Echter zijn ze dan al op een leeftijd dat omscholing of een andere werkgever al niet meer mogelijk of zinvol is. Een effectief ouderen beleid begint dan ook bij “jonge” medewerkers.

Fundament voor gesprek

Duurzame inzetbaarheid is een term die veel gebruikt wordt in de verzuimwereld, en iets wat veel organisaties nastreven. Maar het duurzame inzetbaarheid vergt tijd, energie en goede gesprekken met uw medewerkers op het moment dat er nog geen wolkje aan de lucht is. Hier moet dus actief ruimte voor worden gemaakt binnen uw organisatie, en een gespreksonderwerp zijn gedurende iemands gehele loopbaan en niet alleen wanneer het einde in zicht is.

Door al tijdig duurzame inzetbaarheidsgesprekken te voeren creëer je als organisatie een cultuur waarin medewerkers ook zelf verantwoordelijk kunnen nemen voor hun eigen duurzame inzetbaarheid. Door samen naar de toekomst te kijken en mogelijkheden te bespreken kunnen mensen regie nemen in hun loopbaan keuzes maken voor een gezonde toekomst. En natuurlijk is het makkelijk gezegd dat u een gesprek moet aanknopen met uw medewerkers over de toekomst en of ze zichzelf hun werk nog zien doen over 10 jaar, maar het is belangrijk dat er een goed fundament ligt voordat zo’n gesprek gevoerd kan worden. Een fundament van vertrouwen tussen werkgever en medewerker is cruciaal in een eerlijk gesprek over inzetbaarheid. Ontbreekt dit vertrouwen dan zal een medewerker zich nooit kwetsbaar opstellen en twijfels uiten over zijn inzetbaarheid voor de komende jaren.

Professionals inschakelen

Ligt dat fundament er, en bent u als werkgever geïnteresseerd in de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers, dan kunt u natuurlijk ook de hulp van een aantal professionals inschakelen. Zo kunt u een arbeidsdeskundige van Inverzo laten meekijken via een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek. Of kijk eens naar "de game ‘De Tijdmachine: Wat ga je doen tot je pensioen?’" om op een leuke en laagdrempelige manier u medewerkers te laten nadenken over hun toekomst en hun inzetbaarheid. Ga voor meer informatie over onze dienstverlening en mogelijkheden naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op. Ga voor meer informatie over onze dienstverlening en mogelijkheden naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Het Laatste Nieuws