Arbodienst '21-29-min

Welkom op dearbodienst.nl

De diepere reden achter een verzuimmelding

Het verhaal achter het verhaal

Wellicht herkent u de volgende situatie: u heeft een verzuimende medewerker met rugklachten, er is wekelijks goed telefonisch contact. De medewerker is normaal gesproken gemotiveerd, gezellig en altijd bereid om een stapje harder te lopen als dat nodig is. Echter duurt het verzuim nu al enkele weken en er lijkt nog geen uitzicht op herstel, dus u nodigt uw medewerker uit voor een kop koffie op de zaak. De medewerker geeft aan liever telefonisch contact te onderhouden en ziet het nut niet van een kop koffie op de werklocatie. Wanneer u bij de medewerker toch aangeeft dat u hem of haar een keer fysiek zou zien en hem/haar weer uitnodigt om langs te komen, gaan de hakken in het zand. De medewerker blijft stellig zeggen dat hij geen toegevoegde waarde ziet in de fysieke afspraak en weigert langs te komen. Is uw enthousiaste en gemotiveerde medewerker opeens veranderd in een vervelende ongemotiveerde arbeidskracht, of schuilt er meer achter dit verhaal?

De échte reden

Wanneer het soms lijkt of uw medewerker geen goede reden heeft om iets wel of niet te doen, of wanneer het gedrag van uw medewerker opeens verandert, zit er waarschijnlijk meer achter het verhaal dan wat uw medewerker u vertelt. In de situatie hierboven, wil de medewerker niet naar de werklocatie komen, niet omdat hij geen zin had of omdat hij ongemotiveerd was, maar omdat hij bang was om op de werklocatie iemand tegen te komen waar hij ruzie mee heeft. Dit is natuurlijk nog steeds geen goede reden om je dan maar thuis te verstoppen en je ziek te melden. Echter, wanneer u de echte reden kent waarom iemand doet wat hij/zij doet, kunt u ook constructief met de medewerker aan een oplossing werken. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar het verhaal achter het verhaal.

Wees nieuwsgierig

Het is niet altijd gemakkelijk om achter dit “tweede” verhaal te komen, soms moet u als een echte detective te werk gaan en komen er verschillende gesprekstechnieken aan te pas. U moet kunnen doorvragen, spiegelen, confronteren en inhaken op verschillende aanwijzingen die iemand aan u geeft. Een medewerker en zijn verhaal bestaan net als een ui uit verschillende lagen. U moet soms meerdere lagen afpellen om tot de kern te komen. Dit betekent dat u als  leidinggevende geduldig moet kunnen zijn, maar bovenal oprecht geïnteresseerd in het verhaal achter het verhaal. Als Adviseur Arbeid en Gezondheid merkt Simone Kolkman vaak dat leidinggevenden snel de conclusie trekken dat een medewerker niet gemotiveerd is, dat hij of zij het wel prima vindt om thuis te zitten terwijl het salaris gewoon betaald wordt. “Het gevolg is dat leidinggevenden geïrriteerd raken, (verzuimende) medewerkers merken dat, en sluiten zich nog verder af van het werk. Mijn advies is: mocht u zich in een situatie bevinden waarin u niet kunt begrijpen waarom een medewerker iets wel of juist niet wil of doet; wees dan nieuwsgierig, ga op onderzoek uit en probeer het verhaal achter het verhaal boven te krijgen.”

De Arbodienst staat voor u klaar

Zoals gezegd, is het niet altijd makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Mocht u hier als leidinggevende hulp bij willen, neem dan contact op met uw Adviseur Arbeid en Gezondheid. Zij kunnen helpen om met u en uw medewerker in gesprek te gaan, de ui te pellen en het achterliggende verhaal naar voren te halen. Ga voor meer informatie naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Het Laatste Nieuws