Paradigma - Argo-10

Welkom op dearbodienst.nl

Hebben we nog wel tijd voor dat gecomplimenteer en gewaardeer?

Normaal gesproken zijn we bij De Arbodienst en binnen paraDIGMA groep een beetje wars van dit soort “bijzondere” dagen. Waarom op deze ene dag als je er het hele jaar iets mee kunt doen?! Toch maken we in dit geval graag een uitzondering… Want de insteek van complimentendag is natuurlijk fantastisch: wie kikkert er niet op van een complimentje? Thuis, op school of op het werk. Het is altijd fijn te horen dat iets goed gaat en dat je iets goed doet; dat je gewaardeerd wordt. Complimenten maken ons blij, ook als we de complimenten aan iemand geven. En gebrek aan waardering (of misschien wel erger: niet oprechte waardering) heeft daarentegen juist frustratie en teleurstelling tot gevolg. Het verband tussen waardering en arbeidsverzuim is dan al snel gelegd.

Waardering op de planning

De conclusie van dit alles lijkt dan ook simpel: dat wordt voor u als leidinggevende de hele dag  waarderen, complimenteren en interesseren; en zo gaat u lekker door. Dan zijn we allemaal blij, toch?

Maar ja, de waan van de dag, het volgende overleg of een telefoontje tussendoor: het maakt dat wij maar zelden complimentjes uitdelen en dat waardering vaak ‘op de planning staat’ bij het eerste beoordelingsgesprek over vijf maanden. Eigenlijk hebben we dus helemaal geen tijd voor al dat gecomplimenteer en gewaardeer…

Even die duim omhoog

Maar zit waardering hem niet gewoon in de kleine en échte gebaren? Even die duim omhoog in het gangpad na een overleg, even die minuut bij het koffiezetapparaat om te vragen naar iets anders dan werk, even binnenlopen om te zeggen dat iemand goed bezig is; desnoods een doos Merci op het toetsenbord. Het kost nauwelijks tijd, laat staan energie. Dat is wat echt leiderschap is.

Moet dat dan perse op 1 maart?

Nee natuurlijk niet, liever spontaan over anderhalve week of nog beter: gisteren. Als het maar echt en oprecht is; en niet ‘omdat het in de agenda staat op 1 maart’.

En die kostbare tijd; die krijgt u wel terug. Want een positief gevolg van dit alles: uw medewerker voelt zich gezien, gewaardeerd en gerespecteerd. Hier krijgt u een loyale en gemotiveerde  medewerker voor terug. Iemand die dat stapje harder vervolgens echt wel loopt als het even nodig is. En die verzuimdrempel stijgt ook nog eens.

Dus te weinig tijd? Dat willen we niet meer horen: tijd nemen om iemand om te waarderen, dat werkt!

Het Laatste Nieuws