Argo Advies t2-47

Welkom op dearbodienst.nl

Ga eens het gesprek aan

“Privé is privé, daar heb ik als werkgever niks mee te maken”

Dat is een uitspraak die ik, Simone Kolkman als adviseur Arbeid en Gezondheid met enige regelmaat voorbij hoor komen. Het privéleven van medewerkers is iets waarvan menig werkgever en leidinggevende niet goed weten wat ze er mee aan moeten. Je mag immers niet bepalen wat een medewerker wel of niet doet in zijn vrije tijd, en of iemand er een ongezonde levensstijl op na houdt of niet. Maar toch heeft het privéleven van een medewerker wel degelijk invloed op de prestaties die iemand levert op de werkvloer. Want gezonde en vitale medewerkers zijn productiever, hebben meer plezier in hun werk en verzuimen minder.

Kun je het privéleven van de medewerker positief beïnvloeden zonder je daar al te veel mee te bemoeien?

Goed voorbeeld doet goed volgen

Hoewel de leefstijl een keuze is van uw medewerkers, kunt u hen er wel bewust van maken hoe zij hun gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Neem als leidinggevende of werkgever het voortouw en laat op de werkvloer ook zien hoe  gezonde keuzes gemaakt worden. Nodig uw collega’s en medewerkers uit om een rondje te gaan lopen in de pauze, maak het gemakkelijk om een gezonde keuze te maken in de kantine, moedig het aan om vaker de trap te nemen in plaats van de lift, zorg natuurlijk voor een ergonomische werkplek én geef het goede voorbeeld! Zusterlabel getFIT richt zich op de vitaliteit van medewerkers. Zij kunnen de werkgever ondersteunen met alle vitaliteitsvraagstukken.

Bouw aan de relatie

Regelmatig hoor ik medewerkers benoemen dat er vanuit leidinggevenden weinig aandacht is voor de thuissituatie van de medewerker. Het wordt juist erg gewaardeerd vanuit medewerker wanneer een leidinggevende vraagt hoe het gaat met zoon, dochter, vader, moeder of de hond. Door de persoonlijke aandacht voelen medewerkers zich gehoord, daarnaast geeft het u als leidinggevende de kans om erachter te komen of de thuissituatie mogelijk negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid van uw medewerker. Hier kunt u dan op tijd op inspelen en zo mogelijk (langdurig) verzuim voorkomen.

Daarnaast kunt u als leidinggevende ook gemakkelijker rekening houden met / begrip hebben voor het privéleven van een medewerker wanneer de relatie tussen u beiden goed is. Wanneer er ruimte is voor persoonlijke aandacht en wederzijds respect zult u merken dat u als leidinggevende zich best eens mag bemoeien met het privé leven van een medewerker.

Meer informatie?

Wilt u hulp of advies bij het aangaan van zo’n gesprek met een medewerker, neem dan contact op met uw Adviseur Arbeid en Gezondheid. Wij helpen u graag. We werken nauw samen met zusterlabel getFIT, die volledig gespecialiseerd is in het verbeteren en behouden van de vitaliteit van uw medewerkers. Wilt u meer weten over getFIT? Bekijk dan de website.

Het Laatste Nieuws