Welkom op dearbodienst.nl
Facebook als diagnose: over oordelen en openheid bij psychisch verzuim
Psychische klachten zijn vaak onzichtbaar. Anders dan een gebroken arm of een griepje, zie je ze niet aan de buitenkant. En juist dat maakt het soms lastig te begrijpen — en nóg moeilijker om er eerlijk over te zijn. Toch komt psychisch verzuim steeds vaker voor, en is het essentieel dat we leren hoe we daar als werkgever en collega op een open en constructieve manier mee omgaan.
Oefenen met prikkels
Stelt u zich voor: een medewerker kampt al een tijd met psychische klachten. Op aanraden van haar behandelaar doet ze iets dappers — ze gaat naar een feestje. Een stap in het leerproces, in het herstel. Er even uit, oefenen met prikkels, met mensen, met zichzelf. Het lijkt klein, maar voor haar is het een enorme stap.
Later ziet de werkgever beelden van het feestje op Facebook. Er ontstaat direct een oordeel. “Ze kan niet werken, maar wel feesten?” En nog voordat er een gesprek plaatsvindt, wordt het re-integratietraject stilgelegd. Wat hier vergeten wordt, is dat het één niet iets hoeft te zeggen over het ander. Herstel is namelijk geen rechte lijn. Sociale activiteiten kunnen juist onderdeel zijn van vooruitgang.
Psychisch herstel is balanceren
Wat als er wél een gesprek was geweest? Wat als er ruimte was geweest om te luisteren, zonder oordeel? Wat als de medewerker vooraf al wat opener had durven zijn. Psychisch herstel loopt zelden voorspelbaar.Het is vallen en opstaan, balanceren tussen kunnen en nog niet kunnen. Juist daarom is het zo belangrijk om in gesprek met elkaar te blijven. Niet alleen als het goed gaat, maar ook — en vooral — als er verwarring of twijfel ontstaat. Openheid begint met vertrouwen. En vertrouwen begint met luisteren.
Voorkom misverstanden: voer het goede gesprek
Een gesprek waarin ruimte is voor wederzijds begrip helpt niet alleen de medewerker, maar ook de organisatie. Het voorkomt misverstanden, versterkt het vertrouwen en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Als werkgever hoeft u dit niet alleen te doen.
Start het goede gesprek vandaag nog
Wilt u voorkomen dat aannames en misverstanden het herstelproces in de weg staan? Een Adviseur Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst helpt u graag bij het voeren van het juiste gesprek — met aandacht voor vertrouwen, wederzijds begrip en duurzame terugkeer naar werk. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of het inzetten van een adviseur in uw organisatie.