Paradigma - Argo-50

Welkom op dearbodienst.nl

Flexibele werktijden hebben een positief effect op medewerkers

Eigen regie in werktijden: dat levert wat op!

Werken wanneer het de medewerker uitkomt. Dit klinkt als een nachtmerrie voor sommige werkgevers. Toch levert het u meer op dan u zou denken: flexibele werktijden hebben een heel positief effect op de medewerker. Onder andere de motivatie en productiviteit van de medewerker stijgen wanneer zij zelf de werktijden kunnen indelen. Dat blijkt uit onderzoek van arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp.

Gezondheid en werk

Eigen regie draagt bij aan het welbevinden van medewerkers. Uit het onderzoek van Nijp blijkt dat het indelen van de eigen werktijd vaak samengaat met positieve gezondheidsuitkomsten, bijvoorbeeld een lagere vermoeidheid of minder stress, een betere werk-privébalans en een hogere motivatie of werktevredenheid. Ook blijkt dat medewerkers meer controle hierop zouden willen dan zij op dit moment ervaren.

Ter ondersteuning van deze ontwikkelingen is de Wet Flexibel Werken vijf jaar geleden in het leven geroepen. In deze wet staat dat een medewerker de werkgever altijd kan vragen om aangepaste werktijden, de werkgever is dan verplicht dit verzoek af te wegen op basis van billijkheid of redelijkheid. Hoog tijd om het ook binnen uw organisatie bespreekbaar te maken als dat nog niet is gedaan!

Goed voorbeeld doet volgen

Flexibel werken vraagt om ander leiderschap. Leidinggevenden spelen een sleutelrol in het veranderproces. Zij hebben een belangrijke voorbeeldfunctie: werk bijvoorbeeld thuis als je wilt dat medewerkers dat ook doen en ga ook flexibel om met werktijden waar mogelijk. Geef medewerkers vertrouwen en ruimte bieden om te experimenteren met een nieuwe werkwijze. Dat heeft tijd nodig maar kan uiteindelijk wel veel opleveren voor medewerker én organisatie. De organisatie is niet alleen gebaat bij een gemotiveerde en tevreden medewerker, maar flexibel werken biedt bijvoorbeeld een grotere bereikbaarheid en meer verspreiding over werklocaties.

Ook zorgt het flexibel omgaan met werktijden er voor dat medewerkers over een lange periode juist meer gaan werken. Ze zijn minder op de tijd gefocust en werken daardoor ongemerkt langer. Wanneer een medewerker ook weet dat hij of zij op een niet productieve dag een vrije middag kan opnemen, vertaald dit zich vaak naar dat de medewerker (wanneer het nodig is) ook in het weekend of drukke periodes zich inzet voor de organisatie.

Zijn er dan ook nadelen?

Het kan voorkomen dat het team elkaar misloopt. Gelukkig bestaat er iets als out of office en de voicemail. De betreffende collega belt dan terug wanneer hij of zij weer aan het werk is. Komen er spoedaanvragen binnen. Stel hier het team van tevoren op de hoogte. Zo weten de betrokkenen dat zij ‘aanwezig’ of alert moeten zijn.

Meer informatie

Wilt u weten hoe u flexibel werken kan inzetten in uw organisatie? Neem contact op met De Arbodienst voor meer informatie. Ons inzetbaarheidsteam ondersteunt u graag met al uw duurzame inzetbaarheidsvraagstukken en het verlagen van het verzuim binnen uw organisatie.  

Het Laatste Nieuws