Argo Advies t2-45

Welkom op dearbodienst.nl

Grijs gebied tussen arbeidsongeschikt en verzuim

Cosmetische ingrepen: opzettelijk verzuim?

Onlangs kreeg ik, Rianne van Helden, Adviseur Arbeid & Gezondheid bij De Arbodienst, een wel hele specifieke casus voorgeschoteld. Dit betrof namelijk een casus waarin arbeidsongeschiktheid niet direct leidt tot verzuim. Ja, dit bestaat! Dit is een uitzonderlijke situatie, maar elke werkgever kan deze tegen komen.  

Diverse nieuwsbronnen melden dat het aantal cosmetische ingrepen in de afgelopen jaren fors is toegenomen, met name onder jongeren. Door de groei van het aantal klinieken, toegankelijkheid hiervan en de invloed van sociale media. De kans is aanwezig dat u een medewerker binnen de organisatie treft die dergelijke ingreep plant te ondergaan. Maar wat mag er dan wel en wat niet? En hoe gaat u als werkgever hier mee om?

Wanneer is een medewerker arbeidsongeschikt?

In de hoofdregel houdt een medewerker recht op loon wanneer diegene zijn werk niet kan verrichten vanwege arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte of gebrek. Uitzonderingen hierop bestaan wanneer de ziekte of het gebrek opzettelijk is veroorzaakt, in dat geval heeft de medewerker géén recht op loon.

In een heel praktisch en simpel voorbeeld zou dit betekenen dat een medewerker die zijn been heeft gebroken door een aanrijding, recht heeft op loon. En een medewerker die ervoor kiest een cosmetische ingreep te ondergaan, niet. Echter, hier zijn een aantal belangrijke nuances in aan te brengen.

Grijs gebied

Het kan namelijk zijn dat een medewerker de operatie ondergaat en de verandering aanbrengt omdat diegene er veel leed aan ondervindt. In sommige gevallen is het dan ook ten goede van het werk, wanneer deze medewerker de behandeling ondergaat en hebben beiden partijen hier profijt van. In dat geval wordt ook wel eens de afweging gemaakt om de ingreep onder verzuim te schalen. En steeds vaker kan ook een geslachtsbevestigende operatie een voorkomende ingreep zijn. In het geval van één of meerdere geslachtsbevestigende operaties hoeft de nuance niet aangebracht te worden. Deze is in de regel altijd medisch en daarmee geen uitzondering op de loondoorbetaling. Echter, is in beide gevallen een goed gesprek over de verwachtingen enorm belangrijk.

Wanneer een behandeling duidelijk een cosmetische ingreep is, dient dit voor eigen rekening van de medewerker te gebeuren. Bijvoorbeeld door vakantiedagen op te nemen, of andere vormen van verlof. Hierin is het erg belangrijk om goed het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden en afspraken hierin.

Bij complicaties wel verzuim

Mocht de situatie zich voordoen dat een medewerker complicaties ervaart ná de cosmetische ingreep en daardoor het herstel niet loopt zoals gepland, dan verandert de situatie plotseling en dient er wél verzuim gemeld te worden.

Het goede gesprek

Er zijn dus richtlijnen beschikbaar gesteld voor dergelijke situaties. Echter, staat hierbij het goede gesprek op de eerste plaats. Alleen op die manier wordt de impact duidelijk, maar ook de wederzijdse verwachtingen en kunt u samen goede afspraken maken over de inzetbaarheid van de medewerker. Mocht u hier ondersteuning in zoeken, kunt u hier altijd uw Adviseur Arbeid & Gezondheid bij aanhaken.

Het Laatste Nieuws