Argo Advies t2-14

Welkom op dearbodienst.nl

Column Cynthia Visser

Het brein als grijze massa of rode draad?

Evidence of practice based? Termen die continu voorbij zijn gekomen in mijn vorige leven als fysio- manueeltherapeut. Voor mij geen ‘of’, maar de perfecte verbinding om tot de juiste adviezen te komen. Het Anders Denken symposium 2023 was mijn eerste bij de Arbodienst en wat was ik, Cynthia Visser Adviseur Arbeid en Gezondheid blij om dr. Marcia Goddard te horen praten. Een neurowetenschapper die ‘evidence’ moeiteloos ‘practice’ weet toe te passen. In deze blog: hoe werkt het brein door op de werkvloer? Geïnspireerd door het symposium en de podcast van dr. Marcia Goddard.

Je bent wie je bent en dat verander je niet

Wie kent deze tekst niet? We zijn door onze opvoeding gevormd tot wie we zijn, dat klopt voor een groot gedeelte. Opvoeding vanuit ouders/verzorgers, school, studie en werk maakt wie je bent. Echter is ons brein plastisch. Dit houdt in dat de hersenen nog te kneden zijn. Niet dat ons brein dit heel graag ondergaat, nee, ons brein blijft het liefst zoals het is. Toch kunnen we dit en vrij snel ook. Neem COVID als voorbeeld. Thuiswerken, videobellen, wat hebben we ons snel aangepast aan de situatie. Beter voorbeeld van ons plastische brein is er niet en daar zit een belangrijk deel. Als de motivatie er is, kunnen we een heleboel.

Welke invloed heb je als leidinggevende op het brein van uw medewerker?

Uitgebreide kennis over het brein is echt geen noodzaak. Enige kennis voor goed leiderschap wel. Jammer dat er weinig tot niets hierover wordt meegenomen tijdens opleidingen waardoor u uw managementstaak kunt vervullen. Gelukkig zijn ook jouw hersenen plastisch! De volgende punten zijn essentieel voor de ontwikkeling van jouw medewerker binnen de cultuur van uw bedrijf.

  • Zorg als leidinggevende ervoor dat er een veerkrachtige en wendbare omgeving is;
  • Autonomie binnen het bedrijf;
  • Geef vertrouwen, b.v. door iemand de optie te geven om thuis te kunnen werken. Tijd zelf laten indelen door de medewerker;
  • Psychische veiligheid;
  • Stel u kwetsbaar op als leidinggevende, sta open voor uw medewerker.
  • Zorg voor transparantie;
  • Wees consistent.

“Mentale problematiek ligt buiten de werkvloer”

Als Adviseur Arbeid en Gezondheid heb ik deze al een paar keer voorbij horen komen door een leidinggevende. Niets is minder waar, je hebt ermee te maken en je kunt er iets mee. Veel mentale problemen hebben te maken met de cultuur van een bedrijf. Om in eerste instantie te reageren dat het buiten uw bereik ligt als leidinggevende is hierdoor niet juist, maar wel deels te verklaren.  De ‘safety bias’ heeft iedereen en daar is niets mis mee, zo werkt het nu eenmaal in ons brein. De onbewuste vooroordelen zijn er in meer of mindere mate en beschermen ons tegen wat zwak of onveilig is voor ons. We kunnen niet over alles bewust nadenken, hiervoor hebben we teveel gedachtes op een dag. U bewust zijn en kwetsbaar openstellen draagt bij aan de cultuur en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers.

Als Adviseur Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst geven wij graag advies over hoe u als leidinggevende om kunt gaan met verzuim en nog liever preventief kunt handelen. Ons brein is niet alleen een grijze massa, maar de rode draad waarmee u kunt streven naar een gezonde werkomgeving en de juiste cultuur voor uw medewerkers.

Het Laatste Nieuws