Argo Advies t2-62

Welkom op dearbodienst.nl

Werk en privé gescheiden houden: moeten we dat wel willen?

Het hoofd dat we gebruiken om onze privézaken te regelen, gebruiken we ook om ons werk te doen. Er is geen knop of schakelaar die we kunnen omzetten om van werk naar privé te switchen of andersom. We weten allemaal hoe een zieke partner ervoor kan zorgen dat de concentratie moeilijk te vinden is op het werk. Of hoe een mislukt project op het werk invloed kan hebben op de sfeer aan de keukentafel tijdens het avondeten. Ook de digitale wereld waarin we leven speelt hierin mee. Het is steeds gebruikelijker dat iedereen altijd bereikbaar is, zowel vanuit privé als werk.

Maar heeft u er wel eens over nagedacht over hoe werk en privé elkaar op een positieve manier kunnen beïnvloeden? Hoe je na een promotie op het werk de feestelijke stemming mee naar huis neemt, of het vrolijke humeur dat je meeneemt naar je werk na het gezellige ontbijt van vanochtend. Dus moeten we dat eigenlijk wel willen, een perfecte scheiding tussen werk en privé?

Niet scheiden, maar combineren

In deze tijd waarin veel mensen thuis werken vanwege het coronavirus is het concept van scheiden van werk en privé erg actueel. Het lijkt toch bijna onmogelijk deze twee zaken te scheiden terwijl uw werk zich soms midden in uw woonkamer afspeelt. Werkt het dan niet beter als we ons niet focussen op hoe je werk en privé kunnen scheiden, maar juist op hoe we de twee kunnen combineren?

Om deze twee zaken te combineren is het belangrijk dat ook op het werk ruimte gecreëerd wordt om privézaken bespreekbaar te maken. Wanneer iemand zich zorgen maakt over bijvoorbeeld een familielid, moet er ruimte zijn om hier over te praten. Dit kan een medewerker ook helpen om het van zich af te zetten. Dit geldt ook andersom. Het is ook prettig als u kunt praten over werk gerelateerde zaken wanneer u thuis bent.  Maar ook hier geldt: er is een grens.

Zo is het niet aan te raden om ook ’s avonds en in het weekend altijd uw werkmail te lezen, of om op het werk te blijven hangen in een situatie die zich thuis heeft voorgedaan.

Voor het bereiken van een perfecte combinatie tussen werk en privé is er geen kant en klare oplossing. Het is belangrijk dat u bewust bent van hoe werk en privé zich tot elkaar verhouden, en of niet een van de twee de overhand heeft. Zolang u zich maar prettig blijft voelen bij de verhouding. Hoe de balans is, die bepaald u zelf.

Meer weten?

Wilt u weten hoe u uw privé-werk balans kan verbeteren? Neem dan contact op met De Arbodienst of vraag het aan uw Adviseur Arbeid en Gezondheid.

Het Laatste Nieuws