Argo Advies t2-23

Welkom op dearbodienst.nl

Nudging inzetten op het werk

Hoe zet u nudges in om gezond gedrag te stimuleren?

“Papier hier, papier hier” gevolgd door “dankjewel”. Bijna iedereen weet wel waar dat vandaan komt: Holle Bolle Gijs uit De Efteling. Een leuke manier om een afvalbak te verbergen tussen alle sprookjes en attracties, maar er zit meer achter. Het is namelijk een ‘nudge’.

Vriendelijk duwtje in de goede richting

De definitie van Nudging is: ieder aspect van het keuzeproces dat het gedrag van mensen op een voorspelbare manier beïnvloedt zonder daarbij keuzes te beperken of op een significante manier de economische prikkels te veranderen. Het wordt ook wel gezien als een vriendelijk duwtje in de goede richting. Nudges worden al veelvuldig toegepast in het dagelijks leven, maar we staan er niet altijd bij stil. Zoals de 10% korting op de volgende aankoop wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief of het gratis proefabonnement van een maand.

Toepassen op de werkvloer

U wilt natuurlijk dat uw medewerkers vitale, veilige of duurzame keuzes maken, maar u kunt niemand verplichten. Wel kunt u hen een duwtje in de goede richting geven. De keuzevrijheid blijft, maar u maakt dan één keuze aantrekkelijker en/of makkelijk zodat deze eerder gekozen wordt. Bijvoorbeeld door gezonde maaltijden aan te bieden in de kantine, door een persoonlijk kaartje op verjaardagen of door gehoorbescherming te leen aan te bieden, zodat het niet bij de hand hebben geen reden meer is om het te dragen.

Meer informatie over nudges

Wilt u weten hoe u nudging kunt toepassen in uw organisatie? Neem dan contact op met uw Adviseur Arbeid en Gezondheid voor meer informatie. Bent u nog geen klant van De Arbodienst? Bekijk dan ons dienstenaanbod en neem vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.